Till huvudsidan...

Familjeterapiföreningen Sydost (FTF-Sydost)

 


 

Ann-Christine Ruuth

Jag är föreläsare, inspiratör, präst och transperson. En gång hette jag Åke – nu är jag Ann-Christine.

”Vi möter transpersoner allt oftare, inte bara i media utan också i vården, som patienter, konfidenter”

Kön, könsnormer och könsidentitet

”Jag är 65 år, har tre vuxna döttrar och fem barnbarn. Sedan några månader förlovad med Lina. Jag har varit präst i 40 år, 15 år i Växjö, där jag var kyrkoherde i Teleborg. Jag blev mig själv, som jag föredrar att säga, för snart åtta år sedan. Sedan snart fyra sade jag upp mig från min tjänst och föreläser nu på heltid om kön, könsnormer och könsidentitet i alla sammanhang och över hela landet

Vi möter transpersoner allt oftare, inte bara i media utan också i vården, som patienter, konfidenter. Ofta talas det om könsbyte och könskorrigering. Slarviga uttryck som avslöjar en rätt föråldrad syn på vad vi egentligen menar med ”kön”. För de människor det gäller är det ofta en lång och på många sätt plågsam resa att förflytta sig från att inte bara uppfatta sig själv utan också uppfattas av andra i det kön man identifierar sig som. Eller, vilket är långt ifrån ovanligt, att inte vilja identifiera sig alls i enlighet med tvåkönsnormen.

Med mina egna erfarenheter som ram eller utgångspunkt tänkte jag att vi kunde ha följande som innehåll:

  • Kort presentation av det nyligen utkomna betänkandet ”Transpersoner i Sverige” som överlämnats till regeringen.

  • Vad menas med ”transvård”?

  • Vilka är de största utmaningarna, svårigheterna?

  • Att tänka på i mötet med transpersoner.

  • Terminologi och ords betydelser.

Jag vill gärna, om möjligt, att det blir ett öppet forum där var och en är välkommen att ställa frågor och kommentera”. Ann-Christine

Dag: Torsdagen den 3 maj kl. 17:30–ca 19:30

Plats: Ungdomsgruppens lägenhet, Båtsmanstorget 2, tredje våningen, Växjö.

Anmäl ditt deltagande senast den 2 maj till maja.guldstrandlandin@vaxjo.se.

Föreningens medlemmar bjuds på kaffe/te och fralla. Fika till självkostnadspris för icke-medlemmar.
Obs begränsat antal platser, först till kvarn.

Varmt välkomna!

 


Presentation av föreningen

Familjeterapiföreningen Sydost har funnits sedan 2010. I samband med att Linnéuniversitetet i Växjö/Kalmar utexaminerade sin första kull steg 1-utbildade familjeterapeuter blev det tydligt att det fanns ett stort behov och intresse av att skapa ett eget nätverk för att bibehålla och utveckla systemiska och familjeterapeutiska tankar. Detta, i samband med att det sedan tidigare fanns en lång familjeterapeutisk erfarenhet i bygden, gjorde att vi i småländsk nybyggaranda och tillsammans med våra blekingska vänner valde att starta vår egen förening.

Föreningens syfte

Syftet med föreningen är att hitta lust och lekfullhet i vårt arbete, dela med oss av erfarenheter och kunskap till varandra då vi arbetar inom olika arbetsplatser och organisationer, att främja och bidra till teori och metodutveckling samt forskning inom familjeterapin och dess gränsområden, att representera familjeterapins intressen i offentliga sammanhang och aktivt driva frågor som rör familjeterapin, att verka för spridning och information om familjeterapi som behandlingsmetod.

Medlemskap

Medlemsavgiften är på 300 kr och sätts in på Familjeterapiföreningen Sydosts (FTF-Sydost) bankgiro: 640-3984. Skriv namn, adress och e-postadress på meddelanderaden.

Vem kan bli medlem? Du behöver inte vara utbildad familjeterapeut utan det räcker med ett intresse för systemiska tankar, familjeterapi och familjearbete och att du betalar medlemsavgiften.

Som medlem får du riksföreningens tidning Svensk Familjeterapi med fyra nummer per år, inbjudan till medlemsmöten, systemcafé och andra lokala arrangemang. Information och inbjudningar sker per e-post.

Tidigare arrangemang

Här kan du se vilka tidigare arrangemang som genomförts.

Protokoll

.pdf Årsmöte 2014-02-04

Styrelsen

Maja Guldstrand Landin, ordförande, maja.guldstrand@vaxjo.se

Charlotta Westberg, ledamot, charlotta.westberg@vaxjo.se

Eva Sjökvist, kassör, evasjokvist14@gmail.com

Maria Barsegård Gustavsson, webbansvarig, mariabarsegard@hotmail.com

Christina Carlsson, ledamot, christina.carlsson@lnu.se

Siv Gräns, ledamot, siv.grans@ltkronoberg.se

Zum Wik, ledamot, zum.wik@lnu.se

 


Föreningen   | Tidigare arrangemang

Till huvudsidan... 

Till förstasidan     Tillbaka en sida      Sidans topp     Länkar     Kontaktinformation     Bli medlem     Nyheter     Artiklar om familjeterapi     Kurser och konferenser     English version

 

Copyright © sfft   2012-03-04   Web: Informationssekreterare